Köpa antigentest

När ska du egentligen bry dig om att köpa ett antigentest för covid19? Är dom egentligen tillförlitliga så det är någon idé att faktiskt ta dom? Man kan väl säga att fördelen med dessa antigentester (Köp ditt antigentest här!) är att du snabbt kan få ett svar och i alla fall fånga upp dom som har fått covid, kanske till och med innan dom själva har fått några symptom. Men sedan är baksidan av det hela att dom faktiskt inte är helt tillförlitliga då de inte är alls lika känsliga som ett PCR-test. Man får se dessa antigentester som man kan köpa på apoteket som ett komplement till PCR-testerna. Tyvärr kan det ju vara så att du är bärare av smittan även om dessa antigentester eller hemmatester inte visar att du är positiv.

Antigentest som visar positivt

Om du har köpt ett antigentest på apoteket och det visar att du är positiv (det vill säga att du bär på covid) så ska du stanna hemma i karantän i alla fall i minst fem dygn till dess att du känner dig pigg och kry igen. Om du har haft feber under tiden du varit hemma så ska du ha varit feberfri i minst två dygn. Är du ganska säker på att du trots allt, efter att ha gjort en negativ hemmatest, har drabbats av covid19 så är det bättre att du går och tar ett riktigt PCR-test som har mycket högre träffsäkerhet än hemmatesterna.

Varför ens köpa antigentest?

Som jag skrev tidigare i texten så används dessa antigentest (hemmatesterna) för att ta stickprov bland till exempel personal för att se om det går att påvisa covid19 även på de som är symptomfria för att se till att dessa sätts i karantän istället för att sprida smittan vidare bland övrig personal.